Какво се знае към момента? Според “официалната информация на затворническите власти

...
Какво се знае към момента? Според “официалната информация на затворническите власти
Коментари Харесай

Светът: Навални плати за смелостта си с живота си

Какво се знае все още?

 

Според “официалната информация ” на затворническите управляващи в колонията в Сибир, в която бе изместен Алексей Навални, опозиционерът се е почувствал зле по време на разходка и “почти неотложно е изгубил схващане ”. 

 

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов сподели пред съветските медии, че към момента няма да разяснява. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветският президент Владимир Путин е бил известен за гибелта на най-големия си зложелател. 

 

“Навални заплати с живота си поради това, че се опълчва на Путин ”, съобщи в профила си в обществената мрежа X френският външен министър Стефан Сежурне.

 

" Европейски Съюз счита съветския режим за виновен за гибелта на Навални ", сподели ръководителят на Европейския парламент Шарл Мишел. В обява в X Мишел сподели, че Навални се е " борил за полезностите на свободата и демокрацията “ и е направил " крайната жертва “ за своите идеали.

" Изказвам най-дълбоките си съболезнования на фамилията му. И на тези, които се борят за народна власт по света в най-мрачните условия ", сподели Шарл Мишел .

 

Реагира и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа:

 

" Дълбоко разтревожена и натъжена съм от новината за гибелта на Алексей Навални. Путин се опасява само от несъгласието на собственоя си народ. Случилото се е тъмно увещание за това какво съставляват Путин и неговия режим. Нека се обединим в нашата битка за отбрана на свободата и сигурността на тези, които се осмеляват да се изправят против автокрацията "

Deeply disturbed and saddened by news of the death of Alexei Navalny.

Putin fears nothing more than dissent from his own people.

A grim reminder of what Putin and his regime are all about.

Let`s unite in our fight to safeguard the freedom and safety of those who dare to…
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, споделя, че е " тъжен и смутен от информацията, идваща от Русия ".

 

Смъртта на Навални е “ужасна вест “, сподели английският министър председател Риши Сунак. Той добави, че съветският опозиционер е показал “невероятна храброст през целия си живот “.

 

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Навални е платил за своята храброст с живота си



Чешкият външен министър Ян Липавски прикани света да " уважи паметта " на човек, " затворен и малтретиран до гибел, тъй като се е противопоставил на Путин ".

 

Крисиянис Каринс - някогашен министър-председател на Латвия и сегашен външен министър - уточни, че е " надълбоко смутен " от новината и изрично уточни, че " гибелта на Навални е напълно на съвестта на незаконния режим на Путин ".

Реакции пристигнаха и от България.

 

Журналистката Роси Михова написа:

 

“В Русия мислят, че е починал Навални. Навални бе погубен. А умря Русия ”.

 

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също реагира с коментар в X:

 

“Свободата в Русия умря. Свободната мисъл в Русия от дълго време е в заточение. Руската опозиция от дълго време е в пандиза. Днес обаче един от най-ярките й знаци си е отишъл от този свят, най-вероятно принудително, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето изпитание да не го позволяваме да превземе Европа - още по-важно ”.

Свободата в Русия умря. Свободната мисъл в Русия от дълго време е в заточение. Руската опозиция от дълго време е в пандиза. Днес обаче един от най-ярките ѝ знаци си е отишъл от този свят, най-вероятно принудително, и с това мракът над Русия става още по-плътен, а нашето изпитание да не го…
— Ивайло Мирчев (@IvoMirchev)
 

" Руски националист или не, само че Алексей Навални беше извънредно самоуверен човек. Той не се уплаши от гибелта на Немцов и Политковская. Не го спря и личното му отравяне. Връщането му в Русия след лекуването в Германия беше неточност, тъй като Русия не може да се промени с цивилизовани средства; само че тази неточност бе подбудена от оптимизъм, смелост и честност. Благородна неточност. Разбира се, Навални бе погубен от властта на презрения и противен Путин, само че погубен постепенно, премислено, малко по малко, тъй че това да не провокира международна сензация - изключително на фона на продължаващата, незаконна съветска война в Украйна. Дали сензацията въпреки всичко ще се случи - занапред ще забележим. във всеки случай от гибелта на този мъж ще има смисъл, единствено в случай че западният свят най-накрая одобри, че с Русия не може и не трябва да се договаря. Сега страната му остава без последния си авторитетен глас в интерес на каквато и да е смяна. Каквото и да е положително там може да се случи единствено принудително. Навални остава образец за несломима персонална воля. Вечна му памет ", написа Манол Глишев във Фейсбук.



" Навални се прибра, с цел да победи системата от вътрешната страна, само че системата / Путин го умъртви вътре. Изглеждаше стоманеният човек, който се оправя и побеждава. Надявах се, че ще излезе на независимост и взе участие в построяването на Русия без Путин, само че съумях единствено да предам съболезнования на околните и съратниците му ", разяснява Асен Генов.



 

Режимът в Кремъл умъртви Навални. Не зная дали можем да си дадем сметка за мащаба на саможертвата му в комерсиалния ни свят.
Да дадеш живота си за родината. За народа си. Да се принесеш в жертва за свободата. Може би пък и да го разберем. Ако разбираме в действителност Левски. Дали убийствата са по бойните полета на Украйна, измежду лечебни заведения, жилища и улици на градове. Сред цивилни, дами и деца. Или в лагeр. Всичко стига да едно – ултимативната борба сред положителното и злото. Между свободата и тиранията. Между опита да подчиниш и копнежа да бъдеш свободен. Между светлината и мрака. Всеки безразличен прави злото могъщо. Това е пестник в лицето на цивилизования свят. Дали сме се ояли или сме отегчени или пък мързеливи – не зная. Зная, че не можеш да застанеш до свободния народ на Украйна в битката им за независимост, да им кажеш, че ще бъдеш до тях колкото е нужно. До самия край. До успеха. До свободата. И след година безмълвно да се обърнеш: „ хубаво си мрете там, но ние тук с републиканците имаме спор за границата с Мексико. Един милион снаряда ще ви предоставим само че вие там си мрете, когато – тогава. Обещахме. Отбранявайте се с обещания. Първо ще спорим със селския деспот в Унгария, след това ще я мислим финансовата помощ и свобдата ". Не ли? Това е двуличие. Обида към жертвите, паднали освен за тяхната земя а за нашия консуматорски, презодоволен, мрънкащ свят. Или ще сложим тези орки на мястото им или ще се разделим с демократичния свят подобен, какътво го познаваме. И едното и другото зависят от нас. И за двете ще ни съди историята. И децата ни. В единия случай срам. В другия - независимост. Бог да го елементарни. А нас да ни е на помощ. Истинската борба не свършва с това. Започва ", написа депутатът Явор Божанкор от ПП-ДБ.




 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР